Aby korzystać z serwisu zaktualizuj przeglądarkę do nowszej wersji.

x

Używamy plików cookies, aby ułatwić korzystanie z tego serwisu.
Zmień ustawienia swojej przeglądarki, jeżeli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na dysku Twojego komputera.

x

Logo: Zdrowo rośnij

Trwa wyszukiwanie proszę czekać..

Grupa wiekowa 0-1 rok

6 najczęstszych błędów w żywieniu małych dzieci


Za dużo, za często, za monotonnie, bez zachowania odpowiedniej proporcji składników, bez dbałości o właściwą podaż witamin, z nadmiarem cukru i soli. Oto najczęstsze błędy, które  popełniamy w karmieniu dzieci.
 

Błąd 1 – przekarmianie
Mamy tendencję do przekarmiania dzieci, podajemy jedzenie za często i w zbyt dużych porcjach. Jak pokazują badania, większość maluchów zarówno w 6, jak i 12 miesiącu życia je więcej niż 7 posiłków dziennie. To za dużo. Organizm człowieka jest zaprogramowany w taki sposób, że instynktownie dąży do życia. Dlatego dziecko z własnej woli nie zagłodzi się. Pomijając chorobę, osłabienie czy alergie pokarmowe, restrykcyjne przestrzeganie tabel żywieniowych albo ciągłe dokarmianie nie jest konieczne.
 
Błąd 2 – niestosowanie się do zaleceń
Nie czytamy dokładnie etykiet i opisów sposobu przygotowania mleka modyfikowanego czy kaszek, albo świadomie je ignorujemy. Samowolnie zwiększamy liczbę miarek, myśląc, że jeśli dodamy więcej mieszanki, pokarm będzie bardziej „treściwy”, a jeśli powiększymy dziurkę w smoczku – dziecko zje więcej i będzie zdrowsze. Tymczasem więcej nie znaczy lepiej. Zagęszczanie posiłków albo zwiększanie ich objętości tylko niepotrzebnie powoduje wzrost ich kaloryczności, co prowadzi do powstania ryzyka otyłości.
 
Błąd 3 – niezaliczanie soków do posiłków
Podajemy maluchowi za dużo soków owocowych, bo jesteśmy przeświadczeni o ich prozdrowotnych właściwościach. To prawda, że zawierają sporo witamin, ale w ich składzie dominuje przede wszystkim cukier, który przyczynia się do powstawania próchnicy i nadwagi. Do pojenia malucha najlepsze są czysta woda lub herbatki ziołowe. Wziąwszy pod uwagę kaloryczność, porcja soku może stanowić posiłek: drugie śniadanie lub podwieczorek.
 
Błąd 4 – opóźnianie wprowadzania niektórych produktów
Przesadnie boimy się wystąpienia alergii na niektóre pokarmy, więc opóźniamy wprowadzanie do jadłospisu malucha ryb, jajek czy nabiału. Zupełnie niesłusznie, bo jeśli reakcja alergiczna ma wystąpić, to i tak wystąpi – niezależnie od momentu wprowadzenia potencjalnie alergizującego składnika.
 
Błąd 5 – dosładzanie i dosalanie
Niepotrzebnie dosładzamy i dosalamy dziecięce posiłki. Kierując się własnym, dorosłym smakiem, uznajemy, że to, co za mało słodkie czy niesłone, nie będzie dziecku smakowało i nie da mu pełni „kulinarnego szczęścia”. Owszem, preferencja słodkiego smaku pojawia się już u noworodka, a akceptacja smaku słonego między 6 a 24 miesiącem życia. Tyle że dopóki dziecko nie pozna smaku słodkości, nie będzie za nim tęsknić i się go domagać. W gotowych posiłkach (zupkach, przecierach) wśród składników nie znajdziemy więc soli, a zawarty w nich cukier pochodzi jedynie z owoców.


Błąd 6 – zgoda na jedzenie z „dorosłego stołu”
Wielu rodziców pozwala maluchom na sięganie po potrawy znajdujące się na „dorosłym” stole. Część z nich jest zachwycona, że kilkumiesięczne dziecko ze smakiem mieli między dziąsłami kiełbasę czy pasztet. Błąd! Pomijając możliwość zadławienia się dużym kęsem, takie produkty są absolutnie niedostosowane ani do potrzeb, ani do możliwości trawiennych małego dziecka. Nie powinniśmy mu ponadto podawać syropów owocowych (mają za dużo cukru), mielonek, parówek, gotowego mięsa mielonego (są zbyt tłuste i konserwowane dużą ilością azotanów i azotynów). Niepolecane są też niektóre gatunki ryb: makrela, tuńczyk biały lub błękitnopłetwy, ryba maślana, okoń morski (ze względu na ryzyko ich zanieczyszczenia potencjalnie szkodliwymi związkami), oraz ryby wędzone (mają duże stężenie soli i szkodliwych dla dziecka węglowodorów aromatycznych). Nie podawajmy też gotowych produktów wysoko przetworzonych – paluszków rybnych, nuggetsów, serków topionych oraz jogurtów i deserków smakowych.
 
Konsultacja: mgr inż. Iza Czajka, fizjolog  żywienia


Bądź na bieżąco





Wykład o pielęgnacji noworodka, część 1

Wykład o pielęgnacji noworodka, część 1

Wykład o pielęgnacji noworodka, część 2

Wykład o pielęgnacji noworodka, część 1

Przy wejściu (po przekierowaniu na Medyczną Platformę Edukacyjną - Dla Wszystkich) należy kliknąć "Zaloguj się jako gość".

Patronaty

Polska Federacja Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP Medyczna Platforma Edukacyjna Czyżewscy - Kancelaria Adwokacka Rafał Piotr Janiszewski - Kancelaria doradcza Stowarzyszenie Dziennikarze Dla Zdrowia

Partner

Novo Nordisk